Χρώματα κουφωμάτων αλουμινίου

Τα κουφώματα διαμορφώνουν την εσωτερική και εξωτερική όψη της κατοικίας μας. Τα κουφώματα αλουμινίου διατίθενται σε αμέτρητες δυνατότητες χρωματισμού και επιφανειακής επεξεργασίας. Οι τεχνικές χρωματισμού είναι οι ακόλουθες:

  1)Ηλεκτροστατική βαφή με τεράστια γκάμα χρωμάτων και υφών.

 

Α) Γυαλιστερά χρώματα

Β) Ματ χρώματα

Γ) Σαγρέ χρώματα με τραχιά υφή

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε και τη δυνατότητα διχρωμίας με επιλογή διαφορετικού χρώματος στην εσωτερική και την εξωτερική πλευρά του κουφώματος.

2) Ανοδίωση

Πρόκειται για μια ηλεκτροχημική διεργασία στην οποία η εξωτερική επιφάνεια του αλουμινίου αποκτά ανθεκτική κρυσταλλική δομή και, κατόπιν, χρωματίζεται.

Σε αντίθεση με την ηλεκτροστατική βαφή, το εξωτερικό στρώμα που χρωματίζεται αποτελεί μέρος του μετάλλου και δεν τίθεται θέμα πρόσφυσης κάποιας βαφής πάνω στην επιφάνεια του αλουμινίου.

Επιλέγοντας μία από τις ποικίλες διαθέσιμες αποχρώσεις, το κούφωμα αποκτά ένα

  • καλαίσθητο μεταλλικό χρώμα.
  • πολύ υψηλότερη σκληρότητα και αντι-χαρακτική επιφάνεια
  • μέγιστη δυνατή προστασία από τη διάβρωση.

Με τη μέθοδο της ανοδίωσης μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα μεταλλικών αποχρώσεων σε συνδυασμό με είδος υφής, εξασφαλίζοντας εφόρου ζωής τη διατήρηση της αρχικής απόχρωσης, χωρίς τον κίνδυνο να ξεθωριάσει το χρώμα.

3) Προανοδίωση

Η διαδικασία της προανοδίωσης αποτελεί συνδυασμό των δύο παραπάνω μεθόδων βαφής, κατά την οποία το αλουμίνιο αρχικά περνά από μία ειδική επεξεργασία ανοδίωσης και έπειτα βάφεται με πούδρα.

Αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές διαδικασίες επιφανειακής επεξεργασίας, η οποία κυριολεκτικά «σφραγίζει» την επιφάνεια των κουφωμάτων σας, δίνοντάς τους πολύ υψηλές αντιδιαβρωτικές ιδιότητες και τη μέγιστη δυνατή προστασία από τη νηματοειδή διάβρωση. Προτείνεται για περιοχές με επιβλαβείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως οι παραθαλάσσιες.

Σε αντίθεση με τα σχετικά περιορισμένα χρώματα της ανοδίωσης, μέσω της προανοδίωσης μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα πολλά διαφορετικά χρώματα της ηλεκτροστατικής βαφής.

4) Σουμπλιχρωμία

Πρόκειται για μία τεχνική απομίμησης ξύλου και άλλων υλικών, όπως το τσιμέντο ή ο χαλκός, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διάφορες αποχρώσεις και υφές.

Αυτό γίνεται με τη μεταφορά εν θερμώ και σε κενό αέρος μιας μεμβράνης που έχει τα «νερά» του ξύλου πάνω σε ήδη βαμμένα προφίλ αλουμίνιου. Είναι μία από τις ακριβότερες βαφές κουφωμάτων αλουμινίου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Διατίθενται σε γυαλιστερές αποχρώσεις, ματ αλλά και σαγρέ – samble.

Αποτελεί μία έξυπνη λύση, κατάλληλη για παραδοσιακούς οικισμούς, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται σε υψηλό βαθμό η αίσθηση του ξύλου, πάντα σε συνδυασμό με την υψηλή λειτουργικότητα και ανθεκτικότητα του αλουμινίου.

Για να έχετε εγγυημένο αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο όλες οι επιφανειακές επεξεργασίες να γίνονται από πιστοποιημένα βαφεία ή μονάδες ανοδίωσης,

Τα χρώματα κουφωμάτων αλουμινίου -στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτές μας- έχουν μεγάλη σημασία, διότι, εκτός του αισθητικού αποτελέσματος, επηρεάζουν και την αντοχή τους στο χρόνο.

Τα χρώματα των κουφωμάτων χωρίζονται σε 5 κατηγορίες, τα RAL γυαλιστερά μονόχρωμα χρώματα, τα ΜΑΤ μονόχρωμα χρώματα, τα Μεταλλικά και τα Σαγρέ (Samble) χρώματα, αρκετά απ’ τα οποία είναι υπερ-ανθεκτικά (super durable βαφές), τις απομιμήσεις ξύλου και τις ανοδιώσεις. Εδώ θα πρέπει να σας επιστήσουμε την προσοχή στο εξής: καλό είναι τα κουφώματα, τα ρολά και οι σήτες των κουφωμάτων να βάφονται την ίδια μέρα και κατά προτίμηση στα βαφεία των διελάσεων. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται μικρές χρωματικές αποκλίσεις αλλά και χτυπήματα ή έντονα γδαρσίματα.

Δίχρωμα κουφώματα –κουφώματα με δύο χρώματα

Κουφώματα με δύο χρώματα μπορούν να κατασκευαστούν μόνο με θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου. Αυτή η περίπτωση είναι αρκετά δαπανηρή, αλλά μας δίνει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Απομίμηση ξύλου

Η σύγχρονη τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε κουφώματα αλουμινίου που προσομοιάζουν τους χρωματισμούς του ξύλου. Αυτό γίνεται με τη μεταφορά εν θερμώ και σε κενό αέρος μιας μεμβράνης που έχει τα «νερά» του ξύλου πάνω σε ήδη βαμμένα προφίλ αλουμίνιου. Είναι μία από τις ακριβότερες βαφές κουφωμάτων αλουμινίου, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Διατίθενται σε γυαλιστερές αποχρώσεις, Ματ αλλά και Σαγρέ – Samble.

 

Ποιες βαφές κουφωμάτων αλουμινίου αντέχουν σε υπερβολική ηλιοφάνεια (υπέρ-ανθεκτικές βαφές – Super durable)

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με 60% περισσότερη ηλιοφάνεια σε σχέση με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης (το ποσοστό αυξάνεται σε σχέση με τις Βόρειο-Ευρωπαϊκές χώρες). Η αυξημένη ηλιοφάνεια –ηλιακή ακτινοβολία- καταστρέφει τις ηλεκτροστατικές βαφές αλουμινίου ή, σε περιπτώσεις βαφών απομιμήσεων ξύλου, τις αποχρωματίζει (αποχρωματισμός βαφών απομιμήσεων ξύλου σε κουφώματα αλουμινίου). Αυτός είναι και ο λόγος που τα κουφώματα PVC (πλαστικά κουφώματα) δεν χρησιμοποιούνται ή αποφεύγονται σε χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια (περιπτώσεις κιντρινισμάτων). Ποιες είναι οι βαφές κουφωμάτων αλουμινίου που αντέχουν σε υπερβολική ηλιοφάνεια; Η απάντηση βρίσκεται στις υπερ-ανθεκτικές βαφές κουφωμάτων αλουμινίου (Super Durable Βαφές). Τα υπερανθεκτικά χρώματα πούδρας που χρησιμοποιούνται στις βαφές κουφωμάτων αλουμινίου έχουν 3 φορές περισσότερη αντοχή από ό,τι οι απλές βαφές αλουμινίου. Λόγω της σύστασής τους, προσφέρουν υψηλή αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία, εξαιρετική αντοχή σε χαράγματα και χτυπήματα, υψηλή αντοχή έναντι της φυσικής γήρανσης και καθίστανται σχεδόν υποχρεωτικές για κατασκευές παραθύρων αλουμινίων που εκτίθενται σε υψηλή ηλικιακή ακτινοβολία.

 

Κανονισμός πολυκατοικιών και χρώματα – βαφές κουφωμάτων

Οι περισσότερες κατασκευές κουφωμάτων αλουμινίου αφορούν πλέον αντικαταστάσεις παλαιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου. Σε περίπτωση που αντικαταστήσετε τα παλαιά σας κουφώματα στις παλαιές πολυκατοικίες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η νομοθεσία επιβάλλει τα νέα κουφώματα να έχουν παρόμοιο χρώμα με το παλαιό. Εάν επιλέξετε να βάλετε άλλο χρώμα (συνήθως λευκά κουφώματα που είναι φθηνότερα), θα πρέπει να ρωτήσετε το διαχειριστή της πολυκατοικίας μήπως έχει αλλάξει το καταστατικό της πολυκατοικίας ή έχει συμφωνηθεί κάτι άλλο μεταξύ των ενοίκων. Για να βάλετε διαφορετικό χρώμα από αυτό της πολυκατοικίας, θα πρέπει να επιτρέπεται από τον κανονισμό της.

 

Χτυπήματα – ατέλειες στις βαφές πάνω στα κουφώματα αλουμινίου.

Όπως προαναφέρθηκε, καλό είναι τα κουφώματα, τα ρολά και οι σήτες των κουφωμάτων να βάφονται την ίδια μέρα και κατά προτίμηση στα βαφεία των διελάσεων. Αυτό γίνεται για λόγους πιστοποιήσεων, αποφυγής αποκλίσεων χρωμάτων και αποφυγής χτυπημάτων και γδαρσιμάτων. Σε όλες τις βαφές, αν πλησιάσουμε και κοιτάξουμε από πολύ κοντά θα δούμε ατέλειες, όπως συμβαίνει και με τις βαφές των νέων αυτοκινήτων. Ποιο, λοιπόν, χτύπημα-γδάρσιμο ή ατέλεια πάνω σε μια βαφή είναι αποδεκτό; Μη αποδεκτή βαφή και αποδοχή ατέλειας, βάσει νομοθεσίας, είναι αυτή που είναι εμφανής από απόσταση τριών (3) μέτρων από την επιφάνεια του συγκεκριμένου παραθύρου. Το ίδιο ισχύει και για τους υαλοπίνακες (στίγματα), τα ρολά, τις σήτες και τα παντζούρια των κουφωμάτων, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.

 

Ταιριάξτε το χρώμα των τοίχων σας με τα κουφώματα του σπιτιού σας.

Πολλοί προβληματίζονται για το χρώμα που θα επιλέξουν για την τοιχοποιία (τοίχους), ώστε να ταιριάζει με τα καινούργια κουφώματα του σπιτιού.

Να θυμάστε ότι:

  • Τα σκούρα χρώματα έχουν την τάση να κάνουν το πλαίσιο του κουφώματος να εξαφανίζεται μέσα στο γυαλί. Αυτό δίνει στο χώρο σας μια λεία όψη και μια επίπεδη ομαλή εμφάνιση.
  • Τα φωτεινά χρώματα από την άλλη τονίζουν το κούφωμα και δημιουργούν μια αντίθεση με το τζάμι.
  • Ένα σκούρο παράθυρο σε μια φωτεινή πρόσοψη δημιουργεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στοιχείο, που θα προσδώσει στο χώρο σας χαρακτήρα.
  • Το γυαλιστερό φινίρισμα κάνει το κούφωμα να μοιάζει πιο σκούρο, αλλά και πιο ιδιαίτερο.
  • Το ματ φινίρισμα θα δώσει έναν πιο φωτεινό τόνο.
  • Αν επιλέξτε ένα δυνατό, ιδιαίτερο χρώμα για το κούφωμα, φροντίστε ο περίγυρος να είναι σε πιο απαλούς τόνους, ώστε να μην δείχνει υπερβολικό.